Stavanger Astronomiske Forening

INNHOLD

GAMMELT

LENKER

Besøk Vitensenteret!

Asteroidene

Nyhetsarkiv 2011

Foredrag på Vitenfabrikken

27 oktober kl. 18:30 - 20:00
Brage W. Johansen
Mars - Naturens søte hevn

Vinnerbidraget til AF-gruppens nasjonale konkurranse Bygge på Mars. Da premien er en tur i rommet, ligger dermed Johansen an til å bli Norges første astronaut.

Les mer hos Vitenfabrikken

Forskningsdagene 2011

"Researchers night" på Vitenfabrikken Sandnes 23 september fra 19:00 til 01:30. Gratis adgang. Observasjonsterrassen åpnes hvis klarvær. Salg av øl og vin.
Les mer her:

Forskningstorg SAF stiller med stand på Stavanger torg 1 oktober fra 12:00 til 15:00
Les mer om forskningsdagene

Planetstien i Sandnes


Foto: Hans L Alnes

Planetstien i Sandnes ble offisielt åpnet i dag, mandag 28.3 kl. 13. 00 av Sandnes ordfører, Norunn Østråt Koksvik. SAF er ansvarlig for det faglige vedr. stien.

Planetstien er en modell av solsystemet vårt i målestokk 1:1 milliard langs Storåna og Stokkelandsvatnet.

Les brosjyren her

NY BARNEBOK
"UNIVERSET SOM ET MALERI"

Eva & Line Newermann

Perseidene 2011

Maksimum er 12-13 august. Det kan være det blir litt for mye måne, det er fullmåne dagen etter, 13/8. Radianten er i Perseus et sted.

Fremmøte Byhaugen fredag kl. 23:30

Les mer hos Meteorwatch

NASA besøker Vitenfabrikken

Mandag 29 august kl.: 19:00 vil Dr. Pascal Lee fra NASA Ames Research Center holde foredrag på Vitensenteret i Sandnes. Tittel: Steps towards the first manned mission to Mars. Gratis entré, først til mølla får først male...

Klikk her for å se Vitensenterets plakat

Grillparty

Grillparty Byhaugen onsdag 20.7 kl 19:30
Ta med mat og drikke, kaffe og brus kan kjøpes som vanlig.

Sol og måne tider oppgradert

Vi har hatt en applet som har beregnet lokale oppgangs og nedgangstider for sol og måne, men som noen av oss har lagt merke til, så har den ikke vært helt stabil, og der har vært avvik på ti eller mer. Årsaken fant vi fort; Java bibloteket som driver den er ikke helt som det burde ha vært. Det ser dog ut som det er godt nok for appleten med månefasen, så den skal få være i fred så lenge, for her kreves det java for å få vist månen med fase.

Opp og nedgangstidene har blitt skiftet ut med et program som oppdaterer dem automatisk en gang i døgnet. Baneberegningene gjøres med NOVAS c bibloteket, som jeg fant hos US Naval Observatory, og som igjen bruker bibloteker fra JPL/NASA. Reinspikka rocket science med andre ord. Det ble litt problem å få kompilert NASA sin fortran kode, så det endte med at Per sin maskin kjører opp nye data for oss hver natt, som så vippes over på webserveren. Siden lastes også litt fortere enn før. Dette er programvare til å planlegge romferder med, og er derfor svært nøyaktig. Nå blir det ikke like nøyaktig når oppgangs og nedgangstider skal beregnes, det er ting som f.eks refraksjon1 som spiller inn, og det kan ikke beregnes så nøye. Jeg har testet dataene mot "Almanakk for Norge" og det stemte med et minutt eller så avvik, og det er godt nok for oss. Lokal horisont er ikke tatt med, det beregnes for en teoretisk 0° horisont.

Novas gir oss bare posisjonen til Sol og Måne, jeg har selv utviklet rutiner som beregner når de kommer opp og går ned, samt månefasen. Erik og Per har vore med og kontrollert beregningene.

Thanks a lot, and keep up the good work to USNO and NASA. We has used NOVAS to calculate the celestial positions for the sun and the moon on this homepage. Those positions are then used to calculate rise and set times, and the phase of the moon.

Kaplan, G., Bangert, J., Bartlett, J., Puatua, W., & Monet, A. 2009, User’s Guide to NOVAS 3.0, USNO Circular 180 (Washington, DC: USNO)

Fotnoter:
1: I SAF også omtalt som kimingdalinga.

Total måneformørkelse 15/6


Illustrasjon:
Knut Jørgen Røed Ødegaard

Det blir total måneformørkelse 15/6, månen kommer opp under totaliteten kl. 22:42. Totaliteten begynner 21:22 og slutter 23:02, det gir 1 time, 40 min for totaliteten, nær maks. Etter totaliteten ser vi Månen går gradvis ut av jordskyggen, 00:02 er partiell fase slutt. Himmelen er lys, så halvskyggen ser vi nok ikke, men teoretisk så er Månen ute av halvskyggen 01:00.

Denne gangen skal vi prøve å lage en webcast vi også, hvis det går etter planen kommer den her: www.astro.viten.no

Opprettet 9/7-11

Meteorsverm og solformørkelse tirsdag morgen

Hans Levi intervjuet i Stavanger Aftenblad

Tirsdag morgen er det maksimum for stjerneskuddsvermen kvadrantidene, og sola er delvis formørket når den kommer opp 09:17. Formørkelsen er maksimal kl 09:35 ( 80% ) og slutter 10:56.