Stavanger Astronomiske Forening

INNHOLD

GAMMELT

LENKER

Besøk Vitensenteret!

Asteroidene

Nyhetsarkiv 2006

4 sverd

Helsing Jonny Ueland
18. des. 2006

Sender et bilde eg tok i helga. Bildet er av De 3 sverd i stein + sverdet i Orion. Det blir 4 sverd. Håper du liker det.

HB: JAAA! Vi liker det! For en julepresang! Takk skal du ha Jonny!

Geminidene

Nas-mailingliste
fra Birger Andresen
11. des. 2006

Jeg har lastet opp en sak på nettet om hva vi kan forvente av Geminidene i år. Det ser bra ut, men som kurvene viser, så bør du absolutt komme deg vekk fra sjenerende bylys, fyring og eksos for å kunne håpe på høye rater. Se lenke.

HB: Den beste natten i 2006 er den mellom 13. og 14. desember, så det passer fint med julemøtet!

Svært kraftige eksplosjoner på solen

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
10. des. 2006

5. og 6. desember skjedde to meget kraftige eksplosjoner på Solen. Utbruddene skjedde på solranden i et stort og meget aktivt solflekkområde og skyene beveget seg derfor ikke mot Jorden. I de kommende to ukene vil kjempeflekken flytte seg med solrotasjonen over solskiven, men etter tre dager med intens aktivitet har områdets magnetfelt fått en stabil konfigurasjon og aktiviteten har avtatt. Det ventes derfor ingen nye utbrudd de nærmeste dagene.

Se bildene og les hele saken her:
Lenke til www.astro.uio.no.

Professor Kaare Aksnes fikk Kongens fortjenestemedalje i gull

ASTRO-NYTT
fra L.K. Theodorsen
7. des. 2006

Professor Kaare Aksnes ved Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo er av H.M. Kongen tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull. Fylkesmannen i Oslo og Akershus overrakte medaljen ved en seremoni på Institutt for teoretisk astrofysikk tirsdag 5. desember. Hele saken kan leses her: Lenke til www.astro.uio.no.

Spektakulære bilder og animasjoner av sola

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
29. nov. 2006

Den japanske solsatellitten Hinode har levert sine første vitenskapelige data. Animasjoner og spektakulære bilder av Sola ble lagt fram på en pressekonferanse i Japan på mandag.

Se bildene og les hele saken her:
Lenke til www.astro.uio.no.

Leonidene

H. Birch
15. nov. 2006

Så håper vi på opphold til søndag 19. november. Høydepunktet skal i år være om morgenen mellom kl. 05:30 til 06:00. Lenke til omtale i Aftenposten.

Kart for ny variabel stjerne i Cassiopeia

Nas-mailingliste fra Birger Andresen
2. nov. 2006

Da er det laget et kart for den mye omtalte nye variable stjernen i Cassiopeia. Det er "grovsjekket" av Bjørn Håkon Granslo ( lysstyrker og avmerking av sammenligningsstjerner er kontrollert), men anses som foreløpig inntil han har fått gjort en grundig sjekket. Kartet finnes på lenke.

Var Cas 06

Per Amund Amundsen
5 min. etter 1. nov. 2006

Det er ingen tvil om at vi plukket opp riktig stjerne på Byhaugen i kveld. Stjernen rett vestenfor skal være 9.6 mag, så den "nye" stjernen er svakere enn mag 9. Det er ikke tvil on at den allerede har bleknet fra sitt maksimum på rundt 8.0.

Forlenget liv for romteleskopet Hubble

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
1. nov. 2006

NASA har bestemt seg for å vedlikeholde romteleskopet Hubble en siste gang. Tirsdag 31/10 ble det bestemt at en romferge skal sendes opp til Hubble for å skifte ut instrumenter og justere banen slik at romteleskopets levetid forlenges til minst 2013. Etter Columbia-katastrofen i 2003 var det svært usikkert om det ville være mulig å gjennomføre en slik ferd med de nye sikkerhetstiltakene rundt romfergene. NASA har nå bestemt seg for at sikkerheten er god nok og at ferden skal gjennomføres, mest sannsynlig i midten av 2008.

Les saken her:
Lenke til www.astro.uio.no.

Nyoppdaget lyssterk variabel stjerne i Cassiopeia

Bjørn H. Granslo (Variable stjernegruppen i NAS)
31. okt. 2006

Det er oppdaget en ny og lyssterk variabel stjerne i stjernebildet Cassiopeia i posisjon R.A. = 00h09m22s.04, Dekl. = +54o39'43".8 (2000.0). Posisjonen samsvarer med stjernen TYC 3656-1328 med kataloglysstyrke ca. V = 11.4.

31. oktober (kl. 12:15 norsk normaltid) ble imidlertid magnituden rapportert til 7.5, altså innen rekkevidde med en vanlig prismekikkert. Stjernen har raskt blitt klarere siden observasjoner fra 27/10 (kl. 10:49) og 29/10 (kl. 10:52) gav henholdsvis magnitude 10.5 og 8.8.

Oppdageren var japaneren Akihiko Tago som brukte et Canon EOS 20Da digitalkamera.

Når dette skrives er det nye objektets natur er uavklart, bl.a. fordi det så langt ikke foreligger noen spektroskopiske registeringer. Observasjoner og bilder er meget velkomne. [Ref. Central Bureau Electronic Telegram No. 711 og No. 712]

En kosmisk reise

H. Birch
29. okt. 2006

Knut Jørgen Røed Ødegaard byr på multimediashow. Det finner sted i Stavanger Konserthus mandag 27. nov. kl. 19:00. Se forøvrig www.billettluka.no for priser og bestilling.

Grete Straume har også kommet med mer informasjon om dette spennende foredraget, følg lenke til www.stavanger-konserthus.no

Astrofoto til SAF

Audun Fikke
18. okt. 2006

Hei,
Jeg rota litt i 'albumet' mitt og mitt bilde av Orion Tåken kan kanskje få plass? 20 feb-06 Canon EOS350, 8" SNT, gamma justert. Sender også et bilde av en bisol (Mars 05). Jeg tar gjerne utfordringen på planetbilde, men har ennå ingen som er verdt å poste :)

HB: Kjempeflotte, tusen takk! De er på plass i Solgalleriet og Andre Tema. Lykke til videre med jakten på planetbildet da!

Helgeutflukt til Knaben

H. Birch
17. okt. 2006

Foreningen har tur til Knaben 24. - 26. november. Da samles vi til hyggelig sammenkomst i ei hytte, og temaet er jo stjernehimmelen. Vi har med teleskop og satser på klar nattehimmel. Interessert i å være med? Ta kontakt med styret.

Karlsvogna

H. Birch
17. okt. 2006

Vi kan glede oss over et nytt bilde fra Jonny, han har startet fotosesongen, så takk for det! Jeg har derfor endelig fått satt Andre Tema i galleriet i den nye stilen. Nå er det bare planetgalleriet som gjenstår, og lover å ta det ved årets første innsending av et nybakt bilde av en planet til galleriet (lokal fotograf, takk)!

Observasjonsrapporter

Eric Jensen
15. okt. 2006

Her er et par observasjonsrapporter, 11. & 13. oktober.

Avskjedsfest for Pluto utsatt

Tor Anton
14. okt. 2006

Festen er utsett til etter nyttår. Vi prøver å få til Plutos gravferd i jan/feb.

 

Ekstra etter neste foredrag

Terje Holte
14. okt. 2006

Det vil bli et lite ekstra foredrag etter at Svein har holdt sitt, 25. okt. Det er Tora Greve fra Malmø, tidligere medlem av SAF og fra Stavanger, som vil fortelle oss om hvordan de hadde det i Wav Al Namus nær den nigerske og algeriske grensen under den totale solformørkelsen 29. mars.

Stjernetreff 2006 - invitasjon og program

Nas-mailingliste
Kristian André
13. okt. 2006

Hallo!
Fredag 27. oktober (18.00) til søndag 29. oktober (17.00) arrangerer vi i DSE vår årlige kongress som vi kaller Stjernetreff.

Arrangementet er primært for DSE-medlemmer og medlemmer i de samarbeidende foreningene AiA, BAF og GoTaf, men så lenge det er plasser ledig er alle med interesse for astronomi og romfart velkomne. Vi ønsker at alle interesserte tar turen til Vestfold denne helga!

Se også den formelle invitasjonen (pdf-format).

Flott meteor

Helsing Jonny
11. okt. 2006

Hei

Observerte en flott meteor (bolide) i dag Onsdag 11 Okt kl 0655. Den ble observert fra Solastrands veien mot nord, Den hadde en lang bane og beveget seg ganske sakte med en forholds vis kort hale. Magnitude var sikkert -1 til -2. Trur det var mange som var på vei til jobb som observerte denne.

Komet C/2006M4 SWAN fra Byhaugen

Sigmund Skjelnes til Nas-malingliste
10. okt. 2006

Hei!
Da det ble klarvær, bestemte jeg meg for å forsøke å se komet SWAN fra Byhaugen. Det ligger midt i Stavanger, men det blir ganske møkt der, da vi kan skru av de næmeste gatelyktene. Det er dog endel strøys igjen. Fant kometen som en rund diffus skive midt mellom Alkaid i Karlsvogna og Cor Carola, fant den med en gang også, jeg brukte en 10x50 prismekikkert. Regner ikke med at det var M63, for den ser jeg ikke med den kikkerten. M51 kan jeg ikke se fra Byhaugen, den krever et mørkere sted, og den ligger nærmere Alkaid også. M3 har jeg sett før, men den ligger for langt borte til at det kan bli forveksling. Regner derfor med at det er kometen jeg har sett. Det var helt vindstille, så da begynte selvfølgelig disen, og etter en stund klarte jeg ikke å finne kometen igjen, klokka var da omtrent 22.

Mars-bilde

Eric Jensen
6. okt. 2006

Hei,
den nye Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) har levert et fantastisk bilde fra Victoria-krateret på Meridiani (hvor roveren Opportunity befinner seg). MRO er utstyrt med et 20-tommers teleskop i et par hundre km høyde. Oppløsningen blir følgelig enda bedre enn fra Mars Express.

Første bilde er hele krateret: Lenke 1 til photojournal.jpl.nasa.gov

Neste bilde er et utsnitt av første, hvor roveren pekes ut. Skyggen fra roverens kameramast kan skimtes på bakken!! Lenke 2 photojournal.jpl.nasa.gov

Hilsen Eric

Sigmund Skjelsnes & Birger Andresen til NAS-mailingliste, oppsummering av
H. Birch
4. okt. 2006

På kometjakt

Sigmund har sendt lenke inn, det er en ny komet på gang: Lenke til antwrp.gsfc.nasa.gov.

Birger Andresen har lagt ut kart for å finne komet C/2006 M4 Swan i perioden 4-10. oktober (oversiktskartet går til 22. oktober). Lenke til www.nvg.org

 

Avskjedsfest (utsatt til 2007)

H. Birch
3. okt. 2006

Vi holder en avskjedsfest for Pluto på fredag, 20. oktober. Turen går til Sele. Interessert? Ta kontakt med styret.

Støv på hjernen

H. Birch
23. sept. 2006

Så var det vår oppfinner Sigmund som har kommet på idéen om å oppbevare okularer helt støvtett. Som dere ser, så klarte ikke Per å holde seg, han måtte åpne den opp med det samme. ;o)

Vellykket oppskytning Hinode (Solar-B)

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
23. sept. 2006

Den japanske solforskningsatellitten Solar-B er i bane rundt Jorda etter en vellykket oppskytning fra rombasen Uchinora i Japan i går kveld. Japan døper ikke sine satellitter før de er bekreftet i bane. I natt ble det kunngjort at Solar-B får navnet Hinode som betyr soloppgang på japansk. Bakkestasjonen SvalSat på Svalbard har etablert kontakt med Hinode og levert telemetri og trackingdata til den japanske romorganisasjonen JAXA, som har bygget og driver satellitten.

Les saken her:
Lenke til www.astro.uio.no.

Mer om Hinode finner du her:
Lenke til www.astro.uio.no.

Årets flotteste ISS bilde?

David A. Wright til NAS-mailingliste
18. sept. 2006

Hei,
Klikk på denne lenken og nyte årets kanskje flotteste bilde av den Internasjonale Romstasjon (ISS) og romfergen Atlantis mens den tok en 360 grader inspeksjonsrunde rundt romstasjonen i går.

www.astrosurf.com

Bildet var tatt av amatør astronomen Thierry Legault fra Normandy i Frankrike kl.1540 norsk tid den 17 september. På ISS kan man lett se de nye solpanelene som er nettopp montert under Atlantis ferden. I tillegg til romfergen og romstasjonen kan man også se granulasjon og andre detaljer på Solens overflate. Uslåelig flott!

Etansky rundt Titans nordpol

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
18. sept. 2006

Visual and Infrared Mapping Spectrometer (VIMS) ombord i romsonden Cassini har funnet det som trolig er en massiv sky av etan rundt Saturn-månen Titans nordpol. Man tror det regner eller snør etan fra denne skyen ned i store sjøer av hydrokarboner i området. Sjøene ble funnet av Cassinis radar så sent som 22. juli i år.

Les hele saken her:
Lenke til www.astro.uio.no.

Til de som var med på Ritlands turen

Helsing Jonny
17. sept. 2006

I siste utgave av Astronomi er historien om feltturen til Ritland.

Solas fakler er forstått

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
15. sept. 2006

Et mysterium på sola har vært det som kalles fakler, lyse områder omkring solflekker. Faklene er del av årsaken til at energien som sendes ut fra sola varierer, noe som kan påvirke klimaet på jorda. Imidlertid synes det nå klart at variasjonene er for små til å være årsaken til noen betydelig del av temperaturøkningen de siste tiårene. Datamaskinmodellering av sola utført ved Institutt for teoretisk astrofysikk har gjort at faklene nå er forstått.

Hele saken kan leses her:
Lenke til www.astro.uio.no.

Fra Kåre B. Jørgensen og Jan Terje Kvaløy
11. sept. 2006

Høstens seminarer på UiS

Høsten er god i gang, og nå kan vi endelig presentere høstens program for seminarene i naturvitenskap. Programmet ligger også på http://seminar.ux.uis.no/ og vil bli oppdatert etter hvert som vi mottar de siste abstraktene. Legg merke til at vi har måttet bytte tilbake til rom A-204 men beholder det vanlige tidspunktet, annenhver torsdag kl 14.15. Seminarene er åpne for alle interesserte, og vi håper høstens varierte program vil falle i smak.

Presentasjon fra solformørkelsen

H. Birch
4. sept. 2006

Terje Holte hadde et foredrag tidligere i år om turen til Manavgat i Tyrkia og solformørkelsen 29. mars. Filene er i MS PowerPoint format og litt store, men vel verd et besøk om du ikke fikk med deg gjennomgangen. Del 1 144 Mb og Del 2 132 Mb. Takk til Terje!

Bilder frå Ritlands-krateret

Med helsing
Tor Anton Haarr
28 aug. 2006

Fritjof Riis, geolog og guide, mannen som oppdaga formasjonen.

I botnen av krateret.

Nedslaget laga sprekker i grunnfjellet.

Brent kvarts-gang.

Sandstein oppå breksje.

Krateret.

Kaledonske bergarter som ligg oppå deler av krateret i dag.

Vårt nye solsystem

H. Birch 25. august 2006

Det er mye debatt og nyheter om de siste justeringene av definisjonene. Terje har sendt inn lenker (på engelsk) hvor vi kan lese mer og se video fra kongressen i Praha, Tsjekkia: www.iau2006.org og astronomy2006.com. Vi har også fått et foredrag om temaet til høsten hvor Svein vil gi oss innsikt i hva dette betyr (25. okt).

Gigantkollisjon gir direkte bevis for mørk materie

ASTRO-NYTT
fra Unni Fuskeland
25. august 2006

Den amerikansk forskergruppe har presentert det hittil mest direkte beviset for at mesteparten av materien i universet er i en ukjent form. Resultatene er basert på studier av røntgenstråling og mørk materie i to kolliderende galaksehoper, 3.4 millarder lysår fra jorden. Hele saken kan leses her: Lenke til www.astro.uio.no.

Solsystemet har nå 8 planeter og 3 dvergplaneter

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
24. august 2006

Den Internasjonale Astronomiske Union (IAU) vedtok i ettermiddag en ny definisjon av hva en planet er etter lang debatt. Etter vedtaket har solsystemet nå 8 planeter: Merkur, Venus, Jorda, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. Det innføres en ny definisjon, dvergplanet. Pluto, Ceres og 2003 UB313 (som ennå ikke har fått offisielt navn) er de første tre dvergplanetene, men det ventes at flere objekter vil få status som dvergplanet framover. Les saken her: Lenke til www.astro.uio.no.

12 planeter i solsystemet?

ASTRO-NYTT
fra Unni Fuskeland
16. august 2006

Den Internasjonale Astronomiske Union (IAU) har lagt fram et forslag på definisjonen av "en planet". Hvis den nye definisjonen blir vedtatt på IAU-kongressen som holdes i Praha 14.-25. august 2006, vil solsystemet vårt bestå av 12 planeter. Foruten de åtte klassiske planetene vil vi ha tre planeter i en ny gruppe kalt plutoner, og Ceres. Hele saken kan leses her: Lenke til www.astro.uio.no.

Perseidene 2006

H. Birch
12. august 2006

Thorbjørn sendte melding pr. e-post om å følge med på Perseidene. Han så i Sky & Telescope at maksimum var lørdag kveld/natt kl. 23.00 UT ( 01 på søndag). Været har ikke vært på vår side denne gang, men om det blir noen gløtt gjennom skyene, så kan det være interessant å ta en titt også de nærmeste dagene.

Rapporter fra Østerrike

Hilsen Eric Jensen
12. august 2006

Hei igjen! Per og jeg var i Østerrike i juli og leide observatorium i Alpene. 5 rapporter er lagt inn, en fra solobservasjon fra Augsburg, resten er fra Østerrike. (H. Birch: det er også en rapport fra Eric fra 4. august fra Arildsåsen, som ligger først)

Det er funnet enda en meteoritt!

Helsing Jonny
10. august 2006

Det skal være funnet enda en meteoritt av CO type på Østlandet. Den ble funnet i taket på en lagerbygning.

Metanyr, stormer og sjøer på Titan

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
4. august 2006

Da ESA-sonden Huygens brøt gjennom det tette skydekket på Saturns måne Titan under landingen i 2005 fant den en verden preget av nedbør med bekker og elveleier. Nå har romsonden Cassini funnet det som mest sannsynlig er sjøer av flytede metan eller etan. I tillegg gir to nye artikler som ble publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Nature forrige uke ny innsikt hvordan det hydrologiske systemet på Titan fungerer. Les hele saken her: Lenke til UiO

Nytt funn i Moss

H. Birch
18. juli 2006

Det var enda en meteoritt som skal være funnet. Denne gang i Moss. Se artikkel i Moss Avis

Ekte stein frå Orre

Tor Anton Haarr
17. juli 2006

Det stod ei melding i Jærbladet i dag. Geologane Gunnar Raade og Tom Segalstad ved Naturhistorisk Museum har analysert steinen (som ble funnet 9. juli), og funne at den er frå ein bergart i Eigersund-feltet.

Et uvanlig stort smell for utedo å være

H.Birch
16 juli 2006

En meteoritt ser ut til å ha landet ved Rygge, les artikkel i Aftenposten. Denne har den typiske mørke utsiden, og er magnetisk. Dette er i såfall den 14. meteoritten som er funnet i Norge.

Enten, eller

H.Birch
15. juli 2006

Enten er det meteoritt eller så er det ikke.

Det som slår en er at det er mange ting som skal stemme for at noe skal ligne det vi skal tro er falt ned fra stjernehimmelen. Washington University in St.Louis har et flott galleri over: A Photo Gallery of Meteorwrongs. De har også en sjekkliste for hvordan man kan finne ut sannsynligheten for at det er en meteoritt man har funnet å gjøre med: Some Meteorite Realities. Det er generelt mottatt mange meldinger om stor skepsis til steinen, og en har også sendt oss lenke til The Prairie Meteorite Search laget i University of Calgary. Takk skal du ha Michael. Ellers så tror jeg at jeg avslutter med et flott råd fra Odd Trondal i slutten av et innlegg til NAS-Mailingliste 11. juli: P.S. Ved interessante funn, ikke tukle, men ta mange bilder og tilkall eksperter/geologer eller Columbo.. Ikke fyll igjen eventuelle kratere/spor etter et nedslag. Helst ikke rør meteoritten.

Siste nytt om steinen på Orre

H. Birch
11. juli 2006

Det ser ikke ut til at det er en meteoritt, se forøvrig artiklene som følger. Lenke til Aftenposten og TV2 NettAvisen. Det har vært stor debatt, som seg hør og bør når slike ting skjer. Og selv tenker jeg at jeg har jo "nesten" blitt ekspert etter å ha lest side opp og side ned om meteoritter på nettet. Kanskje episoden også har vekket flere unge sin interesse for temaet, at det kanskje er noe vettugt å få ut av den matematikken likevel.

Meteoritt på Orre?

H. Birch
10. juli 2006

Dette viste seg senere å være en stein.

Det var som rene julaften for oss da vi hørte at B. Herigstad fant en 2 kilos stein utenfor huset sitt som han mente kunne være en meteoritt på Orre i går. Både vår formann Terje Holte og geolog Fridtjof Riis var på befaring til Orre. Steinen ser ut til å være en steinmeteoritt, og den må analyseres før man kan slå dette fast med 100% sikkerhet. Det var både TV, avis og radio tilstede, og TV-Vest skulle sende et opptak kl. 17:30 i dag. Det er Terje Holte som har tatt bildet.

Bilder fra Ritlandskrateret

fra Sigmund Skjelnes
24 juni 2006

Hei! Her er bildene jeg tok under turen til Ritlandskrateret. SAS tok knekken på kameraet mitt, så jeg hadde bare mobilen. Det forklarer kvaliteten...

Dette er tatt fra en liten topp sør for krateret, og gir fin oversikt. Vi ser restene av kraterkanten, og til høyre, den gamle rasvifta. Nede i bunnen er de to små vannene, vi hadde pause på tangen mellom dem. Vi gikk omtrent rett opp denne skråningen, den er bratt, men ikke verre enn at det går an å gå rett opp.

Dette er et sandsteins-konglomerat helt i bunnen av krateret, det er materiale som har rast fra kraterkanten.

Dette berget er en del av det skyvedekket som ble skjøvet over krateret. Isen fjernet skyvedekket og sedimentene der vi står, men dette berget ble stående, for det er av en litt hardere sort en resten var. Vi gikk opp skråningen til høyre, den ser ikke bratt ut herfra...

Samme som forrige, men tatt litt lengre opp i skråningen, så det kommer nærmere. Legg merke til lagdelingen.

..og enda lenger opp i skråningen. Her blir det enda brattere.

Breksjen her oppe består av store og småsteiner inne i en yngre bergart. De store har mange sprekker i et slags nettmønster. Geologen mente dette er biter av den opprinnelige kraterkanten.

Hvis denne dalen ikke har navn, så kall den "Røysdal".

Det skal være en liten rød blomst et sted her, muligens ble den for liten til å farge et helt piksel. Den vokser der hvor rasvifte-åsen møter skråningen.

Så var det ikke plass til flere bilder i minnet i mobilen min.

Plutos to nye måner har fått navn

ASTRO-NYTT
fra Unni Fuskeland
23. juni 2006

De to nye månene rundt Pluto, som ble oppdaget med Hubble i 2005, har fått navnene Nix og Hydra. Navnene ble godkjent denne uka av Den internasjonale astronomiske union (IAU) der nordmannen Kaare Aksnes sitter som leder av komiteen som bestemmer navn på bl.a. måner. Hele saken kan leses her: Lenke til UiO

Portrettet

fra H. Birch
20. juni 2006

Ta en titt på Hans sine hjemmesider. Her er det litt av hvert, både om teleskop, verksted og så har vi også forhåpninger om å få litt tilskudd med observasjonsrapporter etterhvert.

Tur til Ritlandskrateret

fra Thorbjørn Løvik
8. juni 2006

Som en oppfølger til Fritjof Riis sitt foredrag sist onsdag, blir det tur til Suldal/Ritlandskrateret på lørdag 10. juni. Møt opp på Fiskepiren kl. 9:30. Ferjen til Tau går kl. 09:45. De som vil ta turen via Lauvik-Oanes, må passe på å være på Tau kl. 10:20.

Eksepsjonelt meteoritt-nedslag i Nord-Troms

ASTRO-NYTT
fra K.J.R. Ødegaard
8. juni 2006

Natt til onsdag 7. juni skjedde det trolig suverent voldsomste meteoritt-nedslag i Norge i moderne tid. Kl. 02.05 kunne folk i nordlige deler av Troms og i vestlige deler av Finnmark observere en ekstrem ildkule som for over himmelen på noen sekunder. Noen minutter senere nådde et intenst drønn bakken og vekket folk. I hvert fall ett sted dundret det slik at et hus ristet og gardinene i et åpent vindu ble blåst innover i rommet. NORSAR registrerte et kraftig lydfenomen på sin målestasjon i Karasjok og dessuten seismiske forstyrrelser. Les mer her: Lenke til UiO

Innkalling til dugnad 17. juni

fra Thorbjørn Løvik
7. juni 2006

Til alle medlemmer av SAF

Det trengs noe vedlikehold på observatoriet vårt, og i den forbindelse vil vi innkalle til dugnad lørdag 17.06. kl. 10.00

Vi planlegger å gjennomføre:

  • Rammen oppe på vestsiden av observatoriet er råtten og må skiftes. Antakelig er det maur inne i veggen.
  • Alle hjulene som holder taket oppe skal skiftes ut.
  • Flikke noe takpapp på observatoriet
  • Skifte noen bord på bislaget på kafeen
  • Sette opp stikkontakt for lys på datarommet i Observatoriet
  • Legge opp rødt lys med bryter i gangen på observatoriet
  • Male inngangsdøra i observatoriet.
  • Eventuelt annet forefallende arbeid.

Vi trenger spesielt noen som kan håndtere sag og hammer, men alle er velkomne, og vi skal nok finne på noe å gjøre for alle.

Vi trenger spesielt noen som har en varevogn etc., som kan henter 4-5 meter lange planker på et trelastlager.

Det blir servert kaffe og vafler.
Med vennlig hilsen
Styret i SAF

Jordens største krater trolig funnet

ASTRO-NYTT
fra K.J.R. Ødegaard
4. juni 2006

En internasjonal forskergruppe har funnet en geologisk struktur i Antarktis som trolig er et 480 kilometer stort krater som oppstod da en 50 kilometer stor asteroide traff Jorden for 250 millioner år siden. Krateret er i tilfelle det suverent største på Jorden og det største som har oppstått i de indre delene av Solsystemet de siste 1 milliard årene. Til nå har et 180 kilometer bredt krater i Mexico vært størst. Nedslaget som lagde dette utslettet dinosaurene. Men nedslaget for 250 millioner år siden var trolig ansvarlig for den mest dramatiske masseutryddelsen i Jordens historie! Les mer her: Lenke til UiO

Nasjonal Astronomikonferanse 2006

Til Nas Mailingliste
fra Christian Kjærnet
Leder for arrangements-komiteen
6. apr. 2006

Invitasjon

Kjære hobbyastronomer, profesjonelle astronomer, romfartsinteresserte og alle andre,

Kongsberg Astronomiske Forening har 10-årsjubileum i år og inviterer i samarbeid med NAS til Nasjonal Astronomikonferanse 2006. Konferansens hoveddel foregår på Quality Grand Hotel Kongsberg i tiden fredag 29. september til søndag 1. oktober 2006. Et spennende og variert program er under forberedelse med foredrag, workshops, plakater og utstillinger for enhver smak. Forvent også hyggelig sosialt samvær med gamle og nye bekjente fra NAS-mailinglista og astronomimiljøet.

I tillegg til konferansen arrangeres det et observasjonstreff fra onsdag 27. til fredag 29. september 2006 på et av Norges flotteste private observatorier på Vegglifjell (850 moh). Treffet er uavhengig av konferansen, men koordinert i tid slik at man kan delta på treffet eller konferansen eller begge deler.

Vi inviterer deg også til å bidra ved Astronomikonferansen 2006 ved å presentere et foredrag eller en workshop. Vennligst send tittel og abstrakt med navn på bidragsyter til Trond Erik Hillestad på trondFjernDette@vanebo.no innen 1. juni 2006.

Du kan også delta med en plakat med presentasjon/informasjon om spesielle tema på inntil A3 størrelse, og da holder det at vi får vite tittel, størrelse og ditt navn til Ingolv Olsen på ingolv.olsenFjernDette@kongsberg.com

I tillegg til plakater planlegger vi en fotokonkurranse. Kongsberg ligger sentralt på Østlandet, en times biltur vest for Oslo og med gode offentlige kommunikasjoner.

En liten annonse for konferansen finner du i siste nummer av Astronomi (nr. 3/06) side 43. Program med mer detaljer og påmelding kommer i neste utgave av Astronomi i mai.

Vi ønsker alle velkommen til spennende dager på Nasjonal Astronomikonferanse 2006. Sett av helgen 29. september til 01. oktober nå!

Solformørkelsen 29. mars

H. Birch 29. mar. 2006

Torben Leifsen og Tom Viktor Kolkin har lagt ut informasjon om solformørkelsen: Lenke til UiO

Årsmøte SAF

Ref. Tor Anton Haarr
Publ. 10. feb. 2006

Referat frå årsmøte i Stavanger astronomiske forening 25. januar 2006

  1. Velkommen ved Terje. Innkalling og sakliste godkjent.
  2. Årsmøtet godkjene Terje som ordstyrar og Tor Anton som referent.
  3. Årsberetninger:
    • Terje leste opp årsrapport for 2005. Godkjent med små merknader
    • Torbjørn leste opp regnskapsoversikt for 2005 og budsjett for 2006. Godkjent.
    • Per leste opp observasjonsrapporten for 2005. Godkjent.
    • Svein leste opp undervisningsrapporten for 2005. Godkjent.
  4. Valg av styre: Heile sittande styre blei gjenvalgt ved akklamasjon.
    Formann:Terje Holte
    Nestformann:Hans Levi Alnes
    Sekretær:Tor Anton Haarr
    Kasserer:Thorbjørn Løvik
    Undervisnings-leder:Svein Imsland
    Observasjons-leder:Per A. Amundsen
    Styremedlem:Leif Magne Svendsen
    Styremedlem:Sigmund Skjelnes
    1. Varamedlem:Arild Saasen
    2. Varamedlem/web-ansvar:Hilde Birch
  5. Valg av revisor: Stein Høiland gjenvalgt.
  6. Kontingent: Ingen forandring frå 2005.
  7. Ingen innkomne saker.

Felttur til Ritlandskrateret

H Birch
13 jan. 2006

Jonny Ueland forsøker å få i stand en tur til Ritlandskrateret, Rogaland. Dato som er planlagt er 13. mai, med forebehold. Det kommer nærmere informasjon senere, men sett av dette i kalenderen allerede nå!

Bang!

H. Birch
13. jan. 2006

Torsdag, 19. januar kl. 19, vil Knut Jørgen Røed Ødegaard befinne seg i Sandnes. Nærmere bestemt, Krossens Havremøllemuseum, for å fortelle om sin bok: Bang! - en eksplosiv og kollisjonsartet reise i verdensrommet. Se lenke til Sandnes kommune's webside for mer informasjon.

Seminarer i naturvitenskap

fra Kåre B. Jørgensen og Per Amund Amundsen
Publ. 13. jan. 2006

Da kan vi ønske velkommen til vårens seminarer i naturvitenskap. Programmet ligger på Lenke til UiS og vil bli oppdatert etter hvert som vi mottar de siste abstraktene. Legg merke til at vi har byttet rom til C-101 (UiS) men beholder det vanlige tidspunktet. Seminarene er åpne for alle interesserte, og vi håper vårens varierte program vil falle i smak. (datert 4. jan)

Romsonde sendes til Pluto

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
13. jan. 2006

Tirsdag 17/1 skytes NASAs "New Horizons" sonde til Pluto. Pluto er den siste av de ni planetene som ennå ikke er undersøkt med romsonder. New Horizons blir den raskeste sonden som noen gang har blitt sendt opp, men vil likevel bruke minst 9 år på ferden. Vi følger oppskytningen og den lange ferden til Pluto. Les mer her: Lenke til UiO

Stardust lander med kometprøver

ASTRO-NYTT
fra Torben Leifsen
11. jan. 2006

2. januar 2004 passerte NASA-sonden Stardust bare 236 km fra kjernen av komet Wild 2. Den passerte dermed gjennom de indre delene av kometens koma og tok detaljerte bilder av kometkjernen. Et annet instrument fanget opp partikler fra kometen. Søndag (15/1) returnerer Stardust til Jorden og kapselen med prøver lander i Utah i USA. Les mer her: Lenke til UiO

Observasjonsrapporter

fra H. Birch
3. januar 2006

Godt nytt år! Både Eric og Sigmund har sendt inn omfattende observasjonsrapporter, så her har ikke julen kommet til fordel for et spennende gløtt ut i stjernehimmelen!