Nasjonal Astronomikonferanse
Stavanger 2009
Astronomikonferansen er over for denne gang. En hjertelig takk til alle som har bidratt til å lage et flott arrangement.
Astronomikonferansen er over for denne gang. En hjertelig takk til alle som har bidratt til å lage et flott arrangement.
FN har gjort 2009 til det internasjonale astronomiåret. Det skal markeres at det er 400 år siden Galileo Galilei ( 1564 - 1642 ) for første gang i historien brukte et teleskop til å studere stjernehimmelen med. Han rettet det mot et vilkårlig sted i Melkeveien, og han så at den besto av massevis av stjerner som er for langt borte til at vi kan se dem som annet enn et bånd. Galieo så kratere på månen, og flekker på sola.
Han rettet teleskopet mot Venus, og så at den viser faser, sånn som månen gjør. Han rettet teleskopet mot Jupiter og først oppdaget han at Jupiter har fire måner ( senere er det oppdaget omtrent seksti til ), og dessuten at de gikk i bane rundt Jupiter. Av dette fant han ut at Jorden ikke var plassert midt i solsystemet, sånn som de trodde på den tiden.
Astronomiåret skal markeres på mange måter, bl.a. er det et mål at samtlige mennesker skal få anledning til å se gjennom et teleskop. Det er laget et "Galileoskop" for anledningen, billig og enkelt, men det er ivertfall en begynnelse.
Da er det tid for den årlige Perseide - meteorsvermen. Dette er rester av komet Swift-Tuttle som ligger igjen etter den langs banen. En gang i året krysser Jordbanen kometens bane, og da blir det meteorsverm.
Maksimum er tirsdag 11 eller onsdag 12 august, det er mulig at natten tirsdag - onsdag er den beste. Det blir sikkert folk på Byhaugen natt til onsdag, natt til torsdag er usikkert, da det er dårlig værmelding, regn onsdag. Det blir litt mye måne i år, trekvart full, og den går ikke ned før utpå formiddagen.
Forvent ikke det store av en meteorsverm før midnatt, men det kan lønne seg å stille opp kl. 23, det kan komme noen fine strykere.
Radianten er det punktet meteorene synes å stråle ut fra, her er et kart som jeg har funnet hos NASA
Brumle10 august 2009
I forbindelse med det internasjonale astronomiåret inviterer Vitenfabrikken til en kosmisk reise gjennom solsystemet og ut i Universet med Pål Brekke fra Norsk Romsenter.
Opplev robotbilene på Mars sin dramatiske reise fra jorden og bli med på en spektakulær flyvning gjennom dype daler på Mars som garantert vil kile i magen.
Vitenfabrikken onsdag 22/4 kl.: 19:00
Klikk her for mer info
Da hele SAF styret har planer om å se showet, så åper ikke Byhaugskafeen før omtrent kl. 20:30.
I andledning Astronomiårets 100 timer observasjoner, hadde vi først en stand på Vitenfabrikken i Sandnes torsdag kveld, og på Byhaugen i Stavanger fredag kveld.
Vi hadde såvidt rigga oss til på (skrå-)planet foran hovedinngangen på Vitenfabrikken da tåka kom. Helt i starten på arrangementet så var det helt klart, så det var da noen som fikk sett Månen gjennom et teleskop ivertfall. Vi hadde akkurat drassa ut det store teleskopet, og da vi kom ut, så var det helt overskya.
På Byhaugen fredag kveld, var det tjukk tåke fra start til mål. Fant nå frem noen teleskoper som folk kunne få se på.